Selamlar. Forumda yardım vs. başlıklı bir bölüm göremeyince konuyu burada açmayı düşündüm.
Kendi çapımda güzel bir video kaset koleksiyonum vardı, bin kasete yakın. Yabancı olanların hepsinin DVD, blu-ray versiyonlarını edindiğim için onları elden çıkardım. Yerli kasetleri ise, bir gün bir yolunu bulup aktarırım diye sakladım.
Kasetlerin tümü beta sistem. Bir kısmı kulüplerden alınmış, ama çoğunluğu tv'den kayıt. Bunları aktarırken zaten ahım şahım bir kalite beklemiyorum, birçoğu henüz kablo yayına geçmediğimiz günlerde, uyduruk çatı anteni kalitesiyle kaydedilmiş filmler. Ki birçoğunu bu sitede, youtube'da falan bulmak mümkün. Ama yine de aralardaki reklamlar, ayrıca filmlerin 90'larda (mozaiksiz) kaydedilmiş olması gibi sebeplerle bu aktarım işine girişeceğim diye karar verdim.
Uğraşıp sıfıra yakın, çok az kullanılmış bir Sony betamax video buldum. Neredeyse yeni gibi. İki ayrı USB video aktarım cihazı satın aldım (herkes bunların kalitesini yerden yere vuruyor, ama iş görüyorlar) Bir de Aliexpress'ten yeni nesil, yine USB üzerinden çalışan ama daha iyi kalite vaat eden bir aktarım cihazı daha aldım.
Sorunum şu: Videodan bilgisayara görüntü aktarmayı başardım, ANCAK özellikle ses kalitesi gerçekten çok kötü. Yukarıda söylediğim gibi, zaten DVD kalitesi beklemiyordum ama bu kadar kötü olacağını tahmin etmemiştim. Görüntüdeki siyah çizgiler bir yana, beni asıl düşündüren sesin çok kısık ve boğuk çıkması oldu. Tamam, bunlar mono TV kaydı ama bu kasetleri video cihazını TV'ye bağlayarak izerken normal düzeyde ses alınıyor. Aktarırken neden böyle oluyor, çözemedim.
Bilen kişiler, görüntüdeki sorun için Time Base Correction öneriyorlar. Bunun da yazılım değil donanım bazlı olması gerektiğini söylüyorlar. Yani kusur orijinal kaydın kalitesiyse, daha aktarım aşamasında müdahale etmek gerekir, kötü aktarılmış bir görüntüyü iki tıklamayla sihirli bir şekilde onu düzeltmek mümkün değil diyorlar. Ancak anladığım kadarıyla bu cihazlar profesyonel ve çok pahalı cihazlar. Ben elimdeki videoyla aktarım yapmak istiyorum, ekstra pahalı cihazlara yatırım yapacak durumda değilim, ki bu kasetlerin içeriği için buna değmez.
Zamanında bazı forumlarda, bu iş için en ideal cihazın DVD kaydedici olduğu, çünkü DVD kaydedicilerin görüntü sinyalini güçlendirdiği yazıyordu. Bunun için de Video--> USB aktarıcı --> bilgisayar
düzeneği yerine, video --> DVD kaydedici --> bilgisayar şeklinde bir setup öderiyorlardı. Zamanında piyasada bulabildiğim tek DVD kaydedici olan Electrion DVR1000 model bir cihaz almıştım, ama net bir yol gösteren de olmayınca beceremedim ve pes ettim.
Şunu da eklemek lazım: Görüntü aktarım cihazıyla videoyu başlayan kabloların 3 çıkışı var (sarı, beyaz, kırmızı) ama video cihazının arkasında ses için tek çıkış var. Bu yüzden ses tek kanaldan geliyor. Sorun bu olabilir mi, bilmiyorum. Çünkü tek kanal da gelse, mono kalitede ama en azından duyulabilir düzeyde bir ses olması gerekir diye düşünüyorum.
Kısacası, bu konuda tecrübesi olanlara soruyorum: bu ses seviyesi düşüklüğünün sebebi ne olabilir? Kullandığım USB aktarım cihazları mı? Veya sadece ara kablolar mı? VEYA videonun kendisi mi, örneğin sadece belli bir ses çıkışı özelliğine sahip videolarla mı başarılı aktarım elde edilir? VEYA bunların tamamen dışında, daha pratik bir cihaz / yöntem önerebilir misiniz? Tabii ki görmeden yardım etmek mümkün değil, ama en azından bir fikir veren, yol gösteren olabilir diye sormak istedim.
(Lütfen "video aktarımı yapan yerler var" demeyin, oralara gitmeden kendim halletmek istiyorum)
Şu anda elimdeki video cihazı: SL-C 30E (Kasetleri bu videoyla değil, geçmişte kullandığım farklı model videolarla çekmiştim, ama hepsi Sony idi, fark edeceğini sanmıyorum)
Elimdeki USB aktarım cihazları: Birisi EZcap, diğeri onun biraz ileri bir modeli. Aliexpress'ten aldığım, biraz daha sorunsuz çalışan (düşük kalitede de olsa tek seferde filmi aktarabilen) cihaz Unisheen diye bir marka, model numarası yazmıyor.
Yol gösterebilecek, fikir verebilecek olana minnettarım.